Curs de iniţiere | Lectia 3 | Copy/Cut - Paste

 

 


Pentru copierea sau mutarea unora din elementele cu care lucrăm se vor folosi operaţiile Copy şi Cut, urmate de Paste.

 

            Aceste comenzi sunt īntālnite atāt la copierea fişierelor cāt şi a textelor, imaginilor sau altor obiecte cu care lucrăm pe calculator.

 

           

Īn imaginea alăturată avem microsoft explorer īn care am expandat meniul Edit şi observăm comenzile copy, cut şi paste. Acestea devin utilizabile doar daca utilizatorul a selectat un obiect, respectiv dacă la pasul anterior a folosit una din comenzile Copy sau Cut. Altfel ele apar transparent, pentru a indica faptul că nu sunt disponibile īn momentul respectiv.

O altă posibilitate de copiere/mutare este prin folosirea icoanelor de pe toolbar (bara de scule), adică a reprezentărilor grafice ale comenzilor menţionate, aşa cum apare īn figură, este vorba despre simbolurile din partea dreaptă a imaginii.

 

Start/Programs/Accessories/Notepad

 

      Vom sesiza această asemănare a folosirii lui Copy-Cut-Paste folosind editorul cel mai simplu de texte, adică Notepad, şi vom face copieri şi mutări de texte. Prima data trebuie să deschidem un fişier, sau să cream unul nou, scriind cāteva cuvinte. Apoi selectăm cuvintele pe care dorim să le copiem/mutăm. Īn funcţie de operaţia dorită, alegem din meniul editorului comanda Copy sau Cut. Pasul următor constă īn alegerea locului īn care vom copia sau muta textul selectat, urmat de comanda Paste, de asemenea īn meniul edit. Toate aceste operaţii sunt redate īn imaginea de mai jos.