Curs de iniţiere | Lectia 4 | Editorul de Texte Microsoft Word

 

 


Intrarea īn mediu

 

Se accesează cu comanda Start/programs/microsoft word/, sau alegānd icoana corespunzătoare de pe desktop. Este un editor de texte profesionist, cu multiple opţiuni de redactare, aspect şi formatare a textului.

 

Iniţializarea paginii.

Īn meniu, la File/Page Setup, avem posibilitatea să stabilim aspectul paginii. Astfel, vom indica dimensiunea foii de lucru, cel mai adesea A4, şi marginile pe care foaia le are pānă la zona de text. Acestea sunt standard: top-2, bottom-2, left-3, right-2.

 

Stabilirea fontului şi dimensiunii acestuia

Din bara de scule se stabileşte tipul caracterului, acesta este standard Times New Roman, şi dimensiunea acestuia, standard 12. ca īn figura de mai jos:

 


 

Alinierea textului

Iniţial vom selecta textul pe care dorim sa-l aliniem. {selectarea este o regula generală care precede orice operaţie pe text}. Selectarea se face fie apăsānd CTRL+A, fie parcurgānd cu mouse-ul zona care se doreşte selectată īn timp ce ţinem clic stānga apăsat.

Alinierea se face la stānga, centrat, la dreapta sau īn ambele părţi, ca īn figura de mai sus.

 

Copy / Paste la editarea textelor.

Comenzile copy/paste valabile la fişiere sunt valabile şi la copierea sau mutarea blocurilor de texte. Se selectează textul care se doreşte a fi copiat şi se operează, ca īn cazul editorului Notepad.

 

Proporţia paginii.

Se stabileşte din bara de scule, specificānd valoarea īn procente pe care o reprezintă (ce se vede)/(ce exista). Selecţia lui 100% are ca efect o vizibilitate de 1:1 adică aceeaşi dimensiune cu pagina tipărită pe foaie. Pentru o bună manevrabilitate a textului sugerey alegerea optiunii Page width, care calculează singură valoarea acestui raport astfel īncāt pagina să aibă lăţimea egală cu cea a ecranului