Curs de iniţiere | Lectia 7 | Editorul grafic Paint

 

 


Este cel mai cunoscut editor grafic folosit in sistemul Windows. Intrarea in acest mediu se face urmand calea: Start/programs/accessories/paint

Vom prezenta prma data uneltele care ne stau la dispozitie, vizibila in bara de ustensile, ca in figura alaturata:

            Primele de sus sunt unelete pentru decupare. Cel din stanga realizeaza o sectiune neuniforma, iar al doilea una dreptunghiulara. Dupa ce am selectat unealta de lucru descriem o zona in desen. Din acest moment dispunem de zona selectata. Putem sa o stergem, sa o copiem sau sa o mutam, folosind metodele deja cunoscute (delete, cut/copy , paste).

            Dedesubtul acestora se afla radiera, care odata selectata permite stergerea zonelor peste care se trece apasand left-click si unealta de umpelere, in forma de galeata, care permite umplerea unei zone inchise cu o anumita culoare, selectatata in bara de culori, vezi imaginea de mai jos.

 


            Cele doua patrate suprapuse reprezinta culorile selectate de utilizator pentru click stanga respectiv pentru clic dreapta(altfel spus culoarea de foreground si cea de background). Alegerea culorilor duce la colorarea liniilor, cercurilor, umplerilor sau altor efecte cu culorile respective.

            Urmeaza uneltele creion si pensula care permit trasarea de liniii sau dungi de diferite grosimi. Dedesubt se afla unealta spray si text, pentru introducerea textelor. Imediat mai jos sunt uneltele pentru linii drepte sau curbe. Urmeaza poligoane si elipse.

            Un desen se poate salva urmand secventa file/save as/ si indicand numele si locul unde se face salvarea fisierului.