Curs de iniţiere | Lectia 8 | Networking

 


Intranet

            Reprezintă o reţea locală, întinsă pe o suprafaţă de dimensiuni restrânse: un laborator de informatică, o firmă, o sală de jocuri sau un club de internet.

 

Calculatoarele sunt grupate în mai multe grupuri denumite generic după scopul sau locaţia corespunzătoare. Grupurile create în liceul C. Brâncuşi sunt: Sala18 şi Sala19, reprezentând calculatoarele din cele două laboratoare. În cadrul unui grup, calculatoarele se identifică după numele fiecăruia, care e indicat sa fie de asemenea corelat cu poziţia sau funcţia pe care o are calculatorul respectiv în cadrul reţelei. Dacă un calculator are setat dreptul de a fi accesat de alt calculator, atunci pe acel calculator vom intra astfel:

În bara de adrese, de la microsoft explorer, scriem adresa: \\numestatie\cale , ca în figura de mai jos:

 

 

Acelaşi lucru se obţine şi daca expandăm nodul „network neighborhood” din fereastra arborilor de directoare din microsoft explorer, sau intrând în icoana de pe desctop corespunzătoare lui „network neighborhood” (vecinii de pe reţea).

Odată intraţi pe alt calculator, putem răsfoi printre fişiere, copia de pe (sau dacă ne este permis chiar pe) acel calculator fişiere sau directoare.

            Drepturile pe care dorim să le stabilim asupra directoarelor de pe calculator se specifică acţionând click dreapta pe directorul în cauză, şi alegând opţiunea „sharing”. Mai departe vom alege tipul accesului: doar citire, sau şi citire şi scriere. Setând atributul full, adică şi scrierea, riscăm ca cineva de pe alt calculator să şteargă, chiar neintenţionat fişiere pe calculatorul pe care ne aflăm, de aceea nu se recomandă. De asemenea se paote seta o parolă pentru accesare directoarelor respective.