Ce este o  sursa si care este roul ei in sistemul de calcul?

 

 

 

A photo of an ATX Power Supply (PSU) 
       
Sursa -  power supply unit (PSU) asigura fiecarei componente din PC cantitatea exacta de current de care are nevoie pentru a functiona.

       Sursele contin componente periculoase la atingere, de aceea ar trebui desfacute doare de personae calificate in acest domeniu.

 
     Sursele obisnuite din calculatoare transforma curentul altfernativ de 110V sau 230V in diverse masuri de curent continuu, de regula 3,3V, 5V si 12V, necesare componentelor din PC.


      Exista trei tipuri de surse:

 • AT Power Supply – la vechile PC-uri.
 • ATX Power Supplycele mai folosite.
 • ATX-2 Power Supplycele mai noi.

      Voltajul produs de sursele AT/ATX/ATX-2 este:

 • +3.3 Volts DC (ATX/ATX-2)
 • +5 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)
 • -5 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)
 • +5 Volts DC Standby (ATX/ATX-2)
 • +12 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)
 • -12 Volts DC (AT/ATX/ATX-2)

 

 

Conectorii aferenti:

 

 

 

4 Pin Berg Connector

Berg – 4 pini

Folosit pentru a alimenta dispozitive mai mici, cum ar fi floppy disk. E disponibil pe: AT, ATX & ATX-2

4 Pin Molex Connector

Molex 4 pini

Folosit la alimentarea diverselor componente printre care unitatile de hardisk si cele optice. E disponibil pe :: AT, ATX & ATX-2

20 Pin Molex ATX Power Connector

ATX 20 pini

E folosit pentru alimentarea placii de baza ATX. Spre deosebire de aceasta, ATX2 are in plus inca 4 pini.

4 Pin Molex P4 12V Power Connector

P4 12V 4 pini

Folosita pentru alimentarea placilor cu processor P4, la ATX2 este integrate in conectorul cu 20 de pini

6 Pin AUX Connector

AUX 6 pini

Asigura 5V si 2 cai de 3,3V, prezenta in special la servere, prezenta in ATX si ATX2

 

 

Descrierea pinilor conectorilor din sursele ATX:

 

Diagram of ATX Power Supply Pinouts

Observatii:

·        Descrierile pinilor facute mai sus se refera la conectori sin u la socket-urile in care acestia se cupleaza.

·        Pentru a pune in functiune o placa ATX faceti legatura intre pinii 14 si masa

În continuare vom analiza toţi parametrii care caracterizează o sursă de alimentare a unui PC:

Puterea de consum: se referă la puterea exprimată în Wati a sursei, mai pe înţeles la numărul de componente din PC pe care această sursă le va putea alimenta. Daca este vorba despre un calculator care nu are decât un hardisk, o unitate de cd şi o unitate de dischetă, e suficientă  o sursă de putere mică, să spunem 300W. Dar dacă este vorba de plăci video cu alimentare separată, număr mare de discuri fixe şi alte dispozitive care toate necesită curent pentru a funcţiona, vom alege o sursă corespunzătoare, de până la 600Wati.

Greutatea : este în jurul a 2.5Kg

Dimensiuni: aproximativ toate se apropie de valorile: 150x150x90 mm

Ventilaţie : Se referă la numărul de ventilatoare folosite pentru răcire. Acesta variază între 0 şi 3.

Zgomot : un parametru care face diferenţa între două firme producătoare, tot mai important pe măsură ce stresul în activităţile intelectuale este în creştere. Este un număr exprimat în decibeli Db care variază între 0 şi 50. Un nivel de 20Db este considerat acceptabil. Aş vrea să reţineţi aici că nu sursa de alimentare este singurul factor de zgomot în calculator, în general toate piesele în mişcare sunt participante la acest aspect. Aşadar fiţi atenţi la coolerele de pe procesor, placa video, hardisk sau carcasă, la zgomotele produse de unităţile hardisk şi, nu în ultimul rând, la felul în care se face aerisirea carcasei, deci la ergonomia acesteia, ştiut fiind faptul că o aerisire inoportună duce la supraturarea ventilatoarelor, care implicit creează un zgomot mai mare.

Materialul : metalul din care e construită carcasa sursei, aparent neimportant, contează totuşi în absorbtia vibraţiilor, în conductibilitatea curentului (e vorba despre masă, nu intraţi în panică J) şi greutate. Acesta variază între aliaje ieftine, oţel şi aluminiu, considerat cel mai potrivit în această privinţă.

Culoarea : ştiu că vă enervează, o să întrebaţi pe bună dreptate : cine deschide carcasa pentru a vedea culoarea sursei ? Ei bine, tu eşti cel care o deschizi cel mai des, ţie îţi este adresat acest parametru. Şi nu uitaţi că sursele colorate metalic, în culori vii, dotate adesea cu leduri pentru ambianţă, sunt cele mai vândute produse. Consideraţi-o măcar ca un aspect de marketing J. Dar ca să bifăm şi această rubrică, culorile cele mai uzitate sunt : fără culoare J, negru, variaţii metalice de negru, gri, albastru şi roşu, altele.

Conectori : Se referă la mufele cu care alimentăm componentele PC-ului. Le voi aminti întâi pe cele indispensabile şi anume : Molex (cele cu 4 pini necesare alimentării hardisk`urilor, unităţilor optice etc, conectori FDD, pentru dischetă, ATX power connector, pentru alimentarea plăcii de bază) şi voi continua cu cele particulare, specifice constructorului sau perioadei de evoluţie la care facem referire (amintesc cu această ocazie că o sursă de calitate le conţine pe toate J). Conectorii deosebiţi sunt : P4 connector – folosit exclusiv pentru alimentarea procesorului, Intel power connector – carcateristic în special plăcilor INTEL,  Aux alimentare suplimentară caracteristică în special serverelor, SATA pentru conectarea noilor modele de harduri Serial ATA, mainboard monitor – destinat adaptării ventilaţiei în funcţie de temperatura componetelor de pe placa de bază.

Numărul de conectori : voi lua doar un exemplu, restul puteţi să le consideraţi proporţionale cu acesta. Adesea mufele Molex sunt în număr de 4, pentru că iniţial erau posibile doar 2x2 unităţi de stocare IDE, adică hardisk`uri şi unităţi optice. În cazul în care şi placa video trebuie alimentată sau folosim o extensie RAID pentru unităţi de stocare auxiliare, apare nevoia unui număr mai mare de astfel de conectori. În acest caz, ne orientăm spre un producător mai potrivit (a se citi mai scump) sau ne cumpărăm splittere, prin care dintr-un conector deviem 2. Cazul prezentat este valabil şi pentru conectori FDD, care implicit sunt în număr de 1, dar plăcile video recente (în special producătorul ATI foloseşte de asemenea acest tip de conector), cât şi pentru conectorii SATA, care implicit sunt 2, dar majoritatea plăcilor de bază permit 4 conexiuni de acest gen.

Protecţie : E o consecinţă nescrisă a seriozităţii firmei producătoare. La început aceasta însemna o siguranţă fuzibilă, care putea fi înlocuită în caz de suprasolicitare. În momentul de faţă sunt soluţii mult mai sofisticate, care nu mai implică utilizatorul. Voi aminti doar contactul lamelar (două lamele care se depărtează împiedicând curentul să mai treacă în cazul unei suprasolicitări de sarcină) şi prevenţia activă, adică ventilarea după închiderea calculatorului în situaţia în care acesta va fi reaprins în scurt timp.

Să amintim câteva din brandurile cu renume în producerea surselor de alimentare pentru PC-uri:

 • Thermaltake
 • Seasonic
 • FSP
 • Hiper
 • Zalman
 • Akasa
 • OCZ

 

       Cât despre preţuri, acestea variază în funcţie de calitate, iar pe acelaşi palier de calitate în funcţie de putere. Astfel, dacă o sursă produsă de o firmă necunoscută poate începe de la 15$, pentru firmele cunoscute preţurile variază între 50 şi 150$ pentru calculatoarele obişnuite. Sursele destinate diverselor arhitecturi speciale, cum ar fi serverele sau calculatoarele multiprocesor pot să atingă preţuri mult mai mari.

 

 

 

CLICK -> INSTALAREA SURSEI IN PC <- CLICK